RIVLERËSIMI I REFORMËS NË ARSIMIN E LARTË – Ziauddin Sardar & Jeremy Henzell –Thomas

RIVLERËSIMI I REFORMËS NË ARSIMIN E LARTË – Nga islamizimi drejt integrimit të dijes –

Ziauddin Sardar & Jeremy Henzell –Thomas

BOTUES: Instituti Shqiptar i Mendimit dhe i Qytetërimit Islam

PËRKTHYER NGA ANGLISHTJA: Astrit Hykaj

TITULLI ORIGJINAL: Rethinking Reform in Higher Education: From Islamization to Integration of Knowledge

Faqe: 262

Përmbajtja
Parathënie
Ziauddin Sardar
Hartëzimi i terrenit
Rivlerësimi i universiteteve (ose jo)
Shoqëritë e dijes dhe prodhimi i dijes
Paradigmat: të vjetra dhe jo domosdoshmërisht të reja
Qëndrueshmëria dhe e ardhmja e qëndrueshme
Trans-disiplinariteti: formimi i paradigmave të reja
Kompleksiteti dhe sistemet komplekse
Atëherë, çfarë është kompleksiteti?
Dhe cila është rëndësia e tij në arsimin e lartë?
Ardhmëritë dhe çështja e vlerave
Një vetëdije e re.
Referencat..

Ziauddin Sardar
Nga islamizimi drejt integrimit të dijes
Rishikimi i historive
Struktura e dijes
Rrethanat bashkëkohore
Çështja e gjuhës
Kundërshtitë dhe mëdyshjet
Renditjet dhe brezat e së ardhmes
Të ecësh përpara.
Çfarë duhet të bëjmë për ta mbërritur qëllimin tonë?
Shënime dhe referenca
Jeremy Henzell-Thomas
Integrimi që ne synojmë
Hijet e kuptimit
Qarku i integrimit
Përtej dikotimive
Universiteti holistik
Referencat
Jeremy Henzell-Thomas
Drejt një gjuhe integrimi
Horizontet zgjeruese të njohurive njerëzore
Fuqia e dialektikës
Tensioni ndërmjet ‘autoritetit’ dhe ‘interpretimit’
Gjuha, konceptualizimi dhe përgjëgjesia
Paradoksi i unitetit dhe i shumëllojshmërisë
Të kalosh përmes gurëve që përplasen: rreziqet e mendimit binar
Rreshtimi i përkufizimeve tona për të krijuar një paradigmë të re
Si e trajtëson ligjërimi të kuptuarit
Qartësimi i terminologjisë së ngatërruar
Orientimi, ekuilibri dhe integrimi
E vërteta, drejtësia dhe rruga e mesme
Dallimi i kuptimeve pozitive dhe negative
Gjurmimi i kuptimeve më të mira
Kuptimet ‘origjinale’, ndryshimi semantik dhe entropia terminologjike
Joshjet ideologjike të ‘izm – ave’
Termat problematikë në ligjërimin mbi temën
Ekselenca: një hyrje model për fjalorin e propozuar të fjalëve
Citime

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Shkarko

Artikulli paraprakIslami: Fe, praktikë, kulturë dhe rend botëror – Ismail R. El-Faruki
Artikulli tjetërEDUKIMI I FËMIJËVE – Një përqasje morale, shpirtërore dhe gjithëpërfshirëse ndaj zhvillimit edukativ – Ann El-Moslimany