GJUHA E MREKULLUESHME E KURANIT – Dëshmi e origjinës hyjnore – Bassam Saeh

GJUHA E MREKULLUESHME E KURANIT – Dëshmi e origjinës hyjnore – Bassam Saeh

Përkthimi nga gjuha angleze: Roald Hysa, Armanda Hysa

BOTUES: Instituti Shqiptar i Mendimit dhe i Qytetërimit Islam

Titulli origjinal: The Miraculous Language of the Qur’an: Evidence of Divine Origin

Faqe: 110

Përmbajtja
Dy fjalë
Parathënie / Pagabueshmëria e Kuranit
Gjuha e mrekullueshme e Kuranit – Dëshmi e origjinës hyjnore
Hyrje
Mrekulli apo thjesht gjeni
Kuptimi i termit ixhaz (i mrekullueshëm)
për mendimtarët e hershëm islamë
Ndikimi i risisë së Kuranit tek arabët e ditëve të Profetit (a.s.)
Shkalla e vërtetë e mrekullisë e manifestuar në risinë gjuhësore të Kuranit
Frekuenca e mrekullueshme e risive kuranore
Efekti hutues i strukturës së re ritmike te dëgjuesit e parë arabë të Kuranit
Një makinë për të më kthyer në kohë
Tre fjalorë: fjalori kuranor, ai paraislam dhe fjalori profetik
Revolucioni i ri gjuhësor
Personaliteti kuranor i sureve
A mbivendosen karakteret e sureve?
Karakteri unik i Kuranit
Formulimi i ri gjuhësor
Pjesa më e madhe e formave gjuhësore kuranore nuk përsëriten
Ndërtimet kuranore unike dhe intensive
Modelet gjuhësore kuranore: natyra dhe përbërja e tyre
“Atëherë, krijo një sure të ngjashme me këtë!” (Kuran, 10:38)
Modelet që shënjuan të folurën profetike
Risia e ndërtimit dhe e shprehjes
Ndërtimi i strukturës kuranore (Tarkib)
Fjalët e veçanta dhe mrekullia e kombinimit të risisë me qartësinë
Rëndësia e termave të reja që gjenden në Kuran
Fjalët e reja të sures El Muddeththir
Përdorimi i ri i pjesëzave në suren El Muddeththir
Rikonfigurimi i njësisë gjuhësore
Gjendja e re e lidhëzave tradicionale
Marrëdhëniet e reja mes fjalëve
Repertori i ri kuranor i figuracionit letrar
Figura letrare me shumë përmasa
Figura hipotetike
Llojet e figurave letrare në suren El-Muddethir (74)
Gjuha e hapur
Shembuj të “gjuhës së hapur” në suren El-Muddeththir
Leximet e ndryshme kuranore të gjuhës “së hapur”
Gjuha e hapur dhe zbulimet shkencore
Burimet dhe bibliografia e përzgjedhur
Burimet në gjuhën arabe
Burimet në gjuhën angleze

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Shkarko [1.14 MB]

 

Artikulli paraprakIftaʽja dhe Fetvaja: Në botën myslimane dhe në Perëndim – Zulfikar Ali Shah
Artikulli tjetërPLANIFIKIMI STRATEGJIK DHE ZBATIMI PËR SHOQATAT ISLAME – RAFIK ISSA BEEKUN