IXHTIHAD DHE PËRTËRITJE – Said Shabbar

IXHTIHAD DHE PËRTËRITJE – Said Shabbar

PËRKTHEU NGA ANGLISHJTA: Bujar M. Hoxha

TITULLI NË ANGLISHT: IJTIHAD AND RENEWAL- Said Shabbar

BOTON: LOGOS-A
BIBLIOTEKA: MENDIMI ISLAM

Faqe: 202

PËRMBAJTJA:
Dy fjale mbi librin
Parathënie
[PJESA E PARË]
LËVIZJA E PËRTËRITJES DHE IXHTIHADIT NË MENDIMIN BASHKËKOHOR ISLAM: KONCEPTE DHE TERMA BOSHTE
I Mbi kuptimin e ixhtihadit dhe lidhjen e tij me opinionin (er-re’j)
2 Mbi kërkesat metodologjike të ixhtihadit
3 Mbi kushtet e ixhtihadit dhe dialektikën pajtim-mospajtim

[PJESA E DYTË]
PËRTËRITJA (TEXHDID), IMITIMI (TAKLID) DHE NDJEKJA (ITTIBA) NË LIDHJE ME IXHTIHADIN
4 Çështje të mbivendosjes dhe përplotësimit midis texhdidit dhe ixhtihadit
5 Taklid, ittiba dhe ixhtihad: dallim dhe përplotësim

[PJESA E TRETË]
BASHKËSIA MUSLIMANE: KORNIZA E AUTORITETIT DHE UNIVERSALITETIT NË MENDIMIN ARABO-ISLAM
6 Bashkësia muslimane (el-umme) si rregulluese e përtëritjes dhe ixhtihadit
7 Pika referimi autoritare si baza për novacion dhe përparim
8 Universaliteti: arena globale për shtrirje dhe veprim të orientuar nga ndryshimi

[PJESA E KATËRT]
BAZAT E MENDIMIT TË LIDHUR ME IXHTIHADIN NDËRSA AI U PËRKET LËVIZJEVE REFORMISTE DHE RIGJALLËRUESE DHE FAKTORËT NË THEMEL TË DËSHTIMIT TË TYRE
9 Zgjimi arab, ligjërimi nacionalist dhe shekullar dhe “moderniteti” i mendimit elitist
10 Reforma islame: modele lëvizjeje dhe programe reforme
11 Mendimi bashkëkohor islam: riparimi i hallkave të këputura në zinxhir
Fjalori i termave

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Shkarko [2.06 MB]

 

Artikulli paraprakKOMENTI TEMATIK I KUR`ANIT FAMËLARTË – Muhammed el-Gazali
Artikulli tjetërAlbislam 1