Edukata Islame 79

Edukata Islame
Revistë shkencore, kulturore islame tremujore
Viti XXXV nr. 79 – 2006
Botues:
Kryesia e Bashkësisë Islame e Kosovës
Prishtinë, rr. Vellusha nr. 84
Tel & fax: 038 / 224-024
e-mail: edukataislame@hotmail.com
Kryeredaktor:
Mr. Qemajl Morina
qemajlmorina@hotmail.com
Redaksia:
Akad. Jashar Rexhepagiq, Dr.Pajazit Nushi,
Dr. Fejaz Drançolli, Dr. Ejup Sahiti, Nexhat Ibrahimi,
Hajrullah Hoxha dhe Xhabir Hamiti.
Sekretar i redaksisë: Hajrullah Hoxha
Lektor: Bislim Berisha
Korrektor: Skender Rashiti
Ballina: Shyqyri Nimani
Realizimi: Shtëpia Botuese
Redaktor teknik: Bashkim Mehani
Operator kompjuterik: Nuhi Simnica

 

PËRMBAJTJA
Qemajl Morina
Ibnu Halduni themelues i sociologjisë moderne …………………………5
Orhan Bislimaj
“Ehlu’s-sunneti ve’l xhemaati” ……………………………………………….15
Osman Mehmeti
Vështrim kutubhaneve dhe zhvillimit të tyre në Kosovë…………..41
Mr. Aliriza Selmani
Një dokument me rëndësi mbi pronat e patundshme vakëfnore
të rrethit të Gjilanit në prag të Luftës së Dytë Botërore……………67
Nehat Krasniqi
Roli i fisnikërisë shqiptare në zhvillimin e kulturës dhe civilizimit
islam në trojet shqiptare gjatë Periudhës Osmane……………………95
Nexhat Ibrahimi
Zhvillimi i terminologjisë filozofike islame në mesjetë ……………123
Akad. Jashar Rexhepagiq
Terminologjia islame në një nga veprat më të reja
në gjuhën kroate …………………………………………………………………..143
Dr. Pajazit Nushi
Termi “shpirt” dhe derivatet konceptuale e gjuhësore të tij
në psikologjinë e fesë islame ………………………………………………….161
Fitim Flugaj
Mehmet Ali Pasha, personalitet shumëdimensional ……………….177
Islami në Andaluzi………………………………………………………………..187
Islami në SHBA ……………………………………………………………………211
Restaurimi i xhamisë së Hadumit në Gjakovë………………………..243
Avni Aliu
Mësohu të jetosh me besim në Allahun ………………………………….251
368 EDUKATA ISLAME 79
Hans Kristian Anderson
Një tregim danez për ditëlindjen e profetit Muhamed ……………279
Muhamed Esad
A është religjioni çështje e së kaluarës? …………………………………291
Esh-shejh Fevzi Zefzafi
Islami – fe e dialogut dhe qytetërimit……………………………………..307
Hatim Et-Tahavi
Monedha islame – angleze – argumentet dhe qëllimet……………..313
Prof. dr. Muhamet Pirraku
Gylen – përmendore e re e civilizimit njerëzor ……………………….319
Dr. Feti Mehdiu
Dritë e pashuar – hz.Muhammedi s.a.v ………………………………….329
Mr. Qemajl Morina
“Dritë e pashuar” hz. Muhamedi” (s.a.v.)……………………………..337
Dr. Milazim Krasniqi
Vepër që na e bën më të dashur figurën e pejgamberit tonë,
Muhamedit a.s. …………………………………………………………………….343
Ramadan Shkodra
Bibliografi e punimeve të h. Hherif Ahmetit
(version i plotësuar)………………………………………………………………..347
Prof. dr. Feti Mehdiu
Hafizët tanë gjatë historisë – VIII………………………………………….363

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Shkarko

Artikulli paraprakEdukata Islame 78
Artikulli tjetërEdukata Islame 116