Edukata Islame 75

Edukata Islame
Revistë shkencore, kulturore islame tremujore
Viti XXXIV nr. 75 – 2004
Botues:
Kryesia e Bashkësisë Islame e Kosovës
Prishtinë, rr. Vellusha nr. 84
Tel & fax: 038 / 224-024
e-mail: edukataislame@hotmail.com
Kryeredaktor:
Mr. Qemajl Morina
qemajlmorina@hotmail.com
Redaksia:
Akad. Jashar Rexhepagiq, Dr.Pajazit Nushi,
Dr. Fejaz Drançolli, Dr. Ejup Sahiti, Nexhat Ibrahimi,
Hajrullah Hoxha dhe Xhabir Hamiti.
Sekretar i redaksisë: Hajrullah Hoxha
Lektor: Isa Bajçinca
Korrektor: Skender Rashiti
Ballina: Shyqyri Nimani
Realizimi: Shtëpia Botuese
Redaktor teknik: Bashkim Mehani
Operator kompjuterik: Nuhi Simnica

 

 

PËRMBAJTJA
Qemajl Morina
Kultura në shërbim të Lindjes dhe Perëndimit………………………….5
Prim.dr.med.sci. Ali Iljazi
Aspekte shkencore në Kur’an …………………………………………………15
Akad. Jashar Rexhepagiq
Sami Frashëri mbi kulturën dhe arsimin islamo-persian………….31
Nexhat Ibrahimi
Mu’tezilitët…………………………………………………………………………….45
Prof. dr. Iljaz Rexha
Monumente të kulturës islame të shekullit XV – XVI në Kosovë 65
A. Sinani & Mimoza Sinani
Kultura dhe qytetërimi – (2) …………………………………………………..83
Abdullah Nasih Ulvan
Salahudin el-Ejubi hero i betejës së Hittinit dhe çlirues i
Jerusalemit nga kryqtarët – (2)……………………………………………..113
Dr. Ismail Ahmedi
Çështje aktuale të arsimit të lartë Islam në Maqedoni dhe në
Kosovë …………………………………………………………………………………129
Dr. Ahmet Sherif
Vakëfet si institucione fetare, kulturo-arsimore dhe humanitare
…………………………………………………………………………………………….137
Metin Izeti
Medreseja si paradigmë e studimeve teologjike ……………………..147
Gazmend Shpuza
“Viti i mbrapshtë” dhe synetlleku …………………………………………195
Tahar ben Jelloun
Si ia shpjegova vajzës sime racizmin – (2) ………………………………215
296 EDUKATA ISLAME 75
Dr. Pajazit Nushi
Fillet e Islamit në trojet shqiptare …………………………………………235
Boshnjakët ndërmjet kombit dhe Islamit ………………………………243
Mr. Qemajl Morina
Roli i Kishës Ortodokse Serbe në luftërat e fundit në ish-
Jugosllavinë………………………………………………………………………….251
Haxhi hfz. Sabri Koçi (1921-2004)…………………………………………269
Abdulkadër Arnauti (1928-2004)…………………………………………..281
Dr. Feti Mehdiu
Hafizët tanë gjatë historisë – V ……………………………………………..285
Përmbajtja …………………………………………………………………………..295

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Shkarko

Artikulli paraprakEdukata Islame 73
Artikulli tjetërEdukata Islame 76